• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

3 redenen om altijd checklists te gebruiken

23 Feb 2017

 

Atul Gawande heeft er een volledig boek aan gewijd. De kracht van de checklist. Een simpel lijstje met een aantal zaken die je kunt afvinken. Of het nu gaat om het inpakken van je koffer, het boeken van een vakantie, het bouwen van een huis of het lanceren van een nieuwe campagne. Voor iedere activiteit die je meer dan eens uitvoert, zou je een checklist moeten hebben.

 

1. Met checklists bespaar je tijd

Gebruik jij nog geen checklists? Dan ligt er een serieuze opportuniteit om zeer gemakkelijk zeer veel tijd te gaan besparen! De succesvolle sportcoach John Wooden zei het al eens: “Als je geen tijd hebt om iets goed te doen, wanneer heb je dan tijd om het opnieuw te doen?”

 

Misschien heb je iedere keer dat je jouw koffer inpakt een minuut extra nodig om je checklist bij de hand te houden. En vaak ben je daar te lui voor. Maar wanneer je dan eindelijk eens zonder paspoort bij de douane op de luchthaven staat, besef je dat die tijd zich vlot terugverdient!

 

2. Met checklists maak je geen fouten

Al doe je een administratieve handeling iedere dag. Zodra er meer dan drie acties aan te pas komen, is er het risico dat je iets vergeet. Na de tweede actie gaat je telefoon, en een kwartier later weet je niet meer precies wat je nog moet doen. Dankzij een checklist weet je exact welke stappen je al voltooid had, en pik je moeiteloos de draad weer op!

 

3. Met checklists maak je je hoofd leeg

Mensen zijn maar mensen. De mensheid heeft de wereld leren overheersen dankzij haar grote vindingrijkheid. Door goed over dingen na te denken, vinden wij een oplossing voor ieder probleem. Maar óver iets denken, is iets anders dan áán iets denken.

 

Wij kunnen maar een paar dingen tegelijk onthouden (ooit boodschappen gedaan zonder boodschappenlijstje? Dat weet je wat ik bedoel...).

 

Als je geen checklist hebt, ben je voortdurend het rijtje items in je hoofd aan het herhalen. En dan zit je hoofd te vol om te doen waar het goed in is: óver problemen nadenken en daar briljante oplossingen voor vinden!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags