• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

4 regels om stressvrij te werken

23 Feb 2017

 

Stressvrij werken is een van de grootste uitdagingen van de moderne tijd. We moeten steeds meer werk doen met minder mensen, en de hoeveelheid informatie die op ons af komt neemt alleen maar toe.

 

Daarom is het belangrijk dat we bewust onze manier van werken bepalen. En hoewel die aanpak altijd zal afhangen van persoonlijke voorkeuren, is een basisregel dat je het beste moet uitgaan van de kracht van focus. Als je één voor één focust op de taken die je wilt doen, ben je uiteindelijk het snelste klaar (en maak je de minste fouten, en voel je de minste stress).

 

Hier volgen vier simpele regels die je zullen helpen om te focussen. Heb jij deze vier gewoontes al aangeleerd?

 

1. Lees niet direct iedere nieuwe e-mail

Heerlijk is dat, je nieuwsgierigheid lekker op de loop laten. Diep van binnen weet je dat het niet mag. Maar net zoals je bij een soapserie toch steeds weer benieuwd blijft naar de nieuwste perikelen, grijpt een nieuwe e-mail gemakkelijk je aandacht. “Eindelijk, antwoord op mijn vraag.” “Wat zou zij erop te zeggen hebben?” “Hebben ze inmiddels al uitgevonden hoe die fout ontstaan was?”

 

Allemaal erg interessant natuurlijk, maar het zal je productiviteit (en gemoedsrust) niet ten goede komen. Omdat mensen mensen blijven, en het leren beheersen van deze neigingen erg lastig is, kun je ervoor kiezen om de struisvogeltechniek toe te passen. Wat houdt dat in? Net doen alsof er geen nieuwe e-mails zijn. Dus schakel je pop-up voor nieuwe e-mails uit. Dan krijg je ze vanzelf wel te zien wanneer jij ervoor kiest.

 

2. Sluit alle ongebruikte vensters

Ben jij iemand die alleen de nodige vensters open heeft staan? Of ben jij de persoon met 15 open Excelbestanden, 20 geopende e-mails en 10 tekstdocumenten? Het risico van een niet opgeruimd werkblad is dat je bezig bent met een taak, en je oog per ongeluk op een ander document valt. Waar je dan ineens weer een goed idee voor hebt. En voor je het weet ben je vertrokken. En tien minuten later vraag je jezelf af: “Waar was ik ook alweer mee bezig?”

 

3. Zet je telefoon uit tijdens vergaderingen

Even e-mails lezen tijdens de vergadering. Even het boodschappenlijstje doorsturen aan partner. Of in het ergste geval zelfs dromerig de vakantiefoto’s van afgelopen zomer doorbladeren

En voor je het weet heb je een belangrijke opmerking of zelfs een cruciale beslissing gemist. Zijn er geen belangrijke opmerkingen? Dan kun je jezelf afvragen of je überhaupt wel bij de vergadering had moeten zijn.

 

4. Probeer je soms af te zonderen

Eén van de meest storende factoren op kantoor zijn je collega’s. Daarom zijn de meest productieve uren vaak die momenten waarop alle anderen aan het lunchen zijn. Of vroeg in de ochtend of laat in de middag. Als je jouw werkdagen slim inricht, kun je ervoor zorgen dat je meer van deze momenten meemaakt. Dan kun je geconcentreerd werken en met name complexe taken relatief snel afwerken.

 

Ook voor het effectief behandelen van e-mails bestaan enkele gewoontes die je gemakkelijk kunt aanleren. Deze gewoontes staan beschreven in het gratis rapport dat je hier kunt opvragen.

 

Meer tips over stressvrij werken op kantoor zijn te lezen in mijn boek ‘Weg met Stress op Kantoor’. Bestel het boek hier.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags