• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

4 manier om “nee” te zeggen op het werk

23 Feb 2017

 

Je kunt niet zonder ze, maar soms maken je klanten en collega’s het wel heel lastig.

 

Voortdurend gestoord worden zorgt voor veel stress, want je hersenen kunnen maar één taak tegelijk aan. Afleiding zorgt op die manier gemakkelijk voor een verlies aan controle, en dus voor een gevoel van stress.

 

“Nee” zeggen is niet leuk, en je wilt natuurlijk niet als de boeman van de afdeling gezien worden. Lees daarom deze manieren om vriendelijk “nee” te zeggen, zodat je voorbereid bent om de volgende collega vriendelijk te bedanken voor zijn of haar bezoekje.

 

De koptelefoon

Door een koptelefoon te dragen en naar kalme muziek te luisteren (of te doen alsof), geef je een signaal af aan collega’s dat je liever niet gestoord wordt. Bang dat dit als asociaal of onbehulpzaam gezien wordt? Maak dan duidelijke afspraken. Informeer je collega’s bijvoorbeeld over de reden (“zo kan ik werken aan belangrijke taken, waaronder de job die ik voor jou doe”), of informeer je collega’s over de tijdstippen waarop je geen koptelefoon draagt en zij van alles aan je mogen komen vragen.

 

Delegeren

De favoriete tool van iedere time manager. Als iemand anders het goed genoeg kan doen, waarom zou jij het dan uitvoeren? Zo kun je jouw collega goed van dienst zijn, zonder er zelf maar een minuut aan te spenderen: “Heb je het al aan onze collega van afdeling x gevraagd? Die weet daar echt alles vanaf. Zij zal je perfect vooruit kunnen helpen!”

 

Uitstellen

“Sorry, maar ik ben druk bezig aan een belangrijke taak en wil mij hierop concentreren. Is het goed als ik straks bij je langs loop, zodat ik je uitgebreid kan helpen?”

 

De boemerang

Je kunt de vraag terugkaatsen en er zo voor zorgen dat het niet meer om “even één vraagje tussendoor” gaat, maar om een uitgebreider gesprek. Een goede reden om het overleg uit te stellen.

 

“Fijn dat je er bent! Ik heb namelijk ook een aantal vragen voor jou. Kunnen we later vandaag even afspreken om alles rustig samen te bekijken?” Zo zorg je er op een slimme manier voor dat jouw collega zich begrepen voelt en blij is met je reactie, terwijl jij direct verder kan met de taak waarop je wilt focussen.

 

"Be the change you wish to see in the world" (Mahatma Gandhi)

 

We zijn ons er trouwens maar zelden van bewust dat ook wij zelf die storende collega kunnen zijn. Als jij jouw collega iets wil vragen, doe je dat wanneer het jouw collega goed uitkomt of wanneer het voor jou zelf het beste uitkomt?

 

Alexander (de Stressvrij Werken man)

 

 

P.S. Als je een seconde hebt en dit bericht waardevol vindt, wil je mij dan helpen en dit bericht delen op Facebook, LinkedIn of Twitter? Ik weet het, een schaamteloos verzoek… Ik ben je dankbaar 😊

 

P.P.S. Het is makkelijker om voor een stressvrij bestaan te kiezen als je een systeem hebt. Bijvoorbeeld: als je een goede agenda en to-do lijst bijhoudt, kan je jouw planning aanpassen als je merkt dat je haast of drukte voelt. Zo creëer je ruimte om even te ontstressen voordat je weer verder gaat.

 

Ik kan je helpen om zo’n systeem te gaan gebruiken. Op dit moment is de productie van mijn online training “Learn How to Work Stress-Free” in volle gang. Stay tuned: schrijf je hier in voor mijn gratis nieuwbrief met extreem waardevolle tips (en ontvang meteen gratis tips voor stressvrij werken).

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags