• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Als we per ongeluk iets vergeten

23 Feb 2017

 

Vandaag las ik een artikel in de krant (in een wachtkamer, want voor kranten lezen heb ik normaal geen tijd). Het vertelde een schokkend verhaal over een 19-jarige dame in Noord-Holland.

 

Haastig kwam zij op de fiets aan bij het kruispunt. Zij parkeerde haar fiets in het fietsenrek en zag aan de overkant van de N-weg haar bus al bijna vertrekken. De jongedame besloot dat zij de bus moest en zou halen. Gelukkig kon zij mooi voorlangs oversteken bij de vrachtwagen die stond te wachten om linksaf te slaan. Wat ze alleen niet zag, is dat het licht voor de rijbaan ernaast op groen stond. En dat van achter de vrachtwagen een auto kwam aangereden. Zij werd geschept en belandde op de voorruit, vloog over de auto heen en landde op de grond. Voor de volgende auto was het te laat om te remmen en hij reed over haar heen. De derde auto kwam net op tijd tot stilstand. De dame heeft nog relatief geluk gehad, zo lijkt het. Ze is per helikopter naar het ziekenhuis gebracht en moet herstellen van botbreuken en rugproblemen. De bus is zonder haar vertrokken.

 

Stress zet ons oogkleppen op. Stress creëert een tunnelvisie waarbij wij ons volledige bewustzijn op één ding focussen (de bus). Dit effect is evolutionair bedoeld om onszelf in een levensgevaarlijke situatie te kunnen redden. Tegenwoordig maken we onszelf onnodig gestrest, wat leidt tot allerlei risico’s en problemen.

 

Als wij bijvoorbeeld gestrest aan een belangrijk project werken, verliezen we snel het overzicht. We hebben onze takenlijst en werken keihard om alle taken gedaan te krijgen. Ik ken iemand die (vele jaren geleden) in de nacht voor de deadline van zijn scriptie aan één stuk doorwerkte. ’s Ochtends kwam hij erachter dat hij zijn werk niet had opgeslagen en dus de deadline gemist had. Geen scriptie, geen diploma. Oeps.

 

De jongedame in Noord-Holland vergat even dat veiligheid het allerbelangrijkste is. Ik bid voor haar gezondheid. Ik onthoud deze gebeurtenis als waarschuwing voor alle problemen die stress kan veroorzaken.

 

Stress kan tot grote foute leiden, maar meestal is stress een sluipmoordenaar. Dat je door al je harde werk vergeet om tijd met je vriend, vriendin of gezin door te brengen. Dat je door al je betrokkenheid vergeet dat je eigenlijk een heel ander beroep had willen hebben. Dat je na enkele jaren achterom kijkt en je ineens realiseert dat je voor de belangrijkste dingen in het leven “geen tijd had”.

 

Ik werk dagelijks mijn oplossing voor dit probleem: de stressvrij werken methode. Ik leef mijn methode en werk aan materialen om jullie, mijn lezers, hierin met maximale impact te trainen en coachen. Binnenkort zal ik meer vertellen over mijn plannen voor trainings, coaching en podcasts.

 

Wordt vervolgd!

 

Alexander

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags