• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Controle over je werk: de 4 geheimen van succesvolle mensen

23 Feb 2017

Een gebrek aan controle over je werklast is dé grote uitdaging waarmee wij als kenniswerkers kampen, toch?

 

Er moet steeds meer werk gedaan worden, met minder mensen. E-mails vliegen je om de oren, vergaderingen slokken uren per dag op, collega’s stellen vragen in de wandelgang en dan stuurt je vrouw ook nog eens dagelijks haar bestelling voor bij de supermarkt door.

 

Als we spreken over het werk onder controle te krijgen, is het belangrijk om te realiseren dat ‘controle’ een gevoel is.

 

‘Geen controle hebben’ betekent dat iemand door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is de sleutel om de controle te herwinnen simpelweg om het bos in kaart te brengen.

 

Stap 1: schrijf alles op

Alle beloften die je maakt, alle opdrachten die je aanneemt, alle informatie die je ontvangt: schrijf het op. Ken je dat knagende gevoel dat zegt: “volgens mij vergeet ik iets… maar wát?”

 

Als je een systeem bedenkt waarbij alle informatie over een bepaald onderwerp op één vaste plaats staat, zal je nooit meer iets vergeten of over het hoofd zien. Dan is het doel al bijna bereikt: je hebt enigszins een gevoel van controle omdat je in ieder geval weet dat alles staat opgeschreven en dat je niet een belangrijke taak, afspraak of een stuk waardevolle informatie bent vergeten.

 

Tip: om alles te kunnen noteren, moet je dus altijd pen en papier (of een tablet/laptop) bij je dragen.

 

Stap 2: verzamel de actiepunten

Al je aantekeningen kun je grofweg in twee categorieën opdelen: informatie en acties. Op dit moment gaat het er vooral om dat je jouw acties op één plaats verzamelt (bijvoorbeeld een digitale to-do lijst die je op veel momenten tijdens de dag kunt bijwerken). Dit kun je nog gemakkelijker maken door op het moment van opschrijven al direct herkenbaar te maken dat het om een actie gaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een andere kleur, of schrijf er ‘to do’ voor, in de kantlijn.

 

Stap 3: rangschik de actiepunten

Nu je jouw lijst hebt van wat je allemaal moet doen, heb je bijna de controle terug. Maar er is nog steeds een stemmetje in je achterhoofd dat zich zorgen maakt. Want ben ik wel met de goede dingen bezig? En staat ergens in deze lijst misschien een taak die vandaag al af moet zijn?

 

Daarom is deze laatste stap cruciaal. Je doorloopt je lijst en stelt jezelf per taak enkele vragen. Wanneer moet dit gedaan zijn? Hoe belangrijk is dit? Zou iemand anders dit voor mij kunnen doen? Wat gebeurt er als ik dit gewoon helemaal niet doe? Op basis van je antwoorden bepaal je de volgorde van je taken en zie daar: je hebt de controle volledig herwonnen! Je hebt het bos in kaart gebracht en ook al staat het vol met bomen, jij weet wat je te doen staat. Zo, nu hoef je het alleen nog maar te dóen.

 

Stap 4: focus!

Als laatste gaat het erom dat je alle afleidingen die voortdurend op de loer liggen behendig kunt omzeilen. Wat nog van de wijs kan brengen zijn urgente zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.

 

Urgente zaken schreeuwen om aandacht, maar dat betekent niet dat ze jouw aandacht ook verdienen. Bijvoorbeeld? E-mails! De talloze e-mails die je dagelijks ontvangt zorgen er voortdurend voor dat je wordt afgeleid van de werkzaamheden die er echt toe doen. Terwijl “e-mails verwerken” zeker een taak is die thuis hoort op je to-do lijst, is het niet zo dat dit steevast bovenaan hoort te staan. Laat je dus niet afleiden door iedere nieuwe e-mail en focus gewoon op je lijst met taken. Dan zie je de taak “e-mails verwerken” vanzelf bovenaan je lijst verschijnen.

 

Alexander (de Stressvrij Werken man)

 

 

P.S. Als je een seconde hebt en dit bericht waardevol vindt, wil je mij dan helpen en dit bericht delen op Facebook, LinkedIn of Twitter? Ik weet het, een schaamteloos verzoek… Ik ben je dankbaar 😊

 

P.P.S. Het is makkelijker om voor een stressvrij bestaan te kiezen als je een systeem hebt. Bijvoorbeeld: als je een goede agenda en to-do lijst bijhoudt, kan je jouw planning aanpassen als je merkt dat je haast of drukte voelt. Zo creëer je ruimte om even te ontstressen voordat je weer verder gaat.

 

Ik kan je helpen om zo’n systeem te gaan gebruiken. Op dit moment is de productie van mijn online training “Learn How to Work Stress-Free” in volle gang. Stay tuned: schrijf je hier in voor mijn gratis nieuwbrief met extreem waardevolle tips (en ontvang meteen gratis tips voor stressvrij werken).

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags