• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

De Apple Watch: een zegen of vloek voor jouw tijdmanagement?

23 Feb 2017

 

 

 

De Apple Watch

Even geleden lanceerde Apple haar nieuwste product: de Apple Watch. Dit speeltje zorgt ervoor dat je nu nóg meer informatie nóg sneller bij de hand hebt (letterlijk). Het toont bijvoorbeeld berichten die je hebt ontvangen, via e-mail, sms of een applicatie. Het maakt versimpelde applicaties direct beschikbaar op je pols en het weerbericht en foto’s zijn in een handomdraai zichtbaar. Ook zijn er een bewegingsregistratie, speaker en GPS-functie in opgenomen.

 

Hip en modern natuurlijk, maar voor je je zomaar weer op deze nieuwste ontwikkeling stort kun je jezelf de vraag stellen: zal dit mij helpen? Gaat de Apple Watch mijn leven verbeteren en zo ja: hoe precies? Hier zullen we bekijken of jouw tijdmanagement geholpen zal zijn met dit apparaatje.

 

Time management

“Time management is life management” merkte Tony Robbins lang geleden al scherp op. Als je weet hoe je jouw leven wilt doorbrengen, kun je daaruit logisch afleiden hoe je jouw tijd wilt indelen.

 

Eén van de leidende principes voor succesvol tijdmanagement is proactiviteit. Of zoals je het ook kunt zeggen: jouw agenda gaat altijd voor op de agenda van anderen.

 

De grootste valkuil in time management, de oorzaak van veel werkstress, is het werken in een reactieve modus. Dus jouw acties blindelings laten leiden door verzoeken van collega’s en managers, in plaats van een proactief opgesteld plan te volgen waarvan je weet dat het jou de beste resultaten zult geven.

 

In deze reactieve modus verlies je namelijk de controle. Je weet niet meer wat je morgen te wachten staat, en bovendien ben je altijd aan het vechten om te voldoen aan de wensen van anderen (die dikwijls onduidelijk zijn en zelfs van dag tot dag zomaar kunnen veranderen).

 

De sleutel tot effectief tijdmanagement is dus zelf te bepalen welke acties je vandaag wilt uitvoeren. Vervolgens hoef je er alleen nog maar tijd voor te reserveren, en de acties gefocust één voor één uit te voeren. Let op het woord focus: alles wat jou nog afleidt van jouw zorgvuldig opgestelde plan, kun je als een vijand van jouw productiviteit beschouwen.

 

Dus?

Om te weten of de Apple Watch je gaat helpen om je tijd beter te managen, moet je jezelf dus de vraag stellen: helpt het mij om te focussen, of leidt het af? En: helpt het mij om mijn werk te doen, of helpt het anderen om mij werk voor hen te laten doen?

 

Natuurlijk kan de Apple Watch veel meer dan informatie aan jou doorsturen. Functionaliteiten zoals de gezondheidsapplicaties kunnen je helpen bewuster en gezonder te leven, en je kunt nóg gemakkelijker en sneller contact leggen met je vrienden.

 

Maar als je effectief wilt zijn op het werk en je tijd er zo goed mogelijk wilt besteden, ben je waarschijnlijk het meest geholpen als dit nieuwste snufje technologie tijdens werktijd veilig in je la blijft opgeborgen.

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags