• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

De volgende stap in onze persoonlijke ontwikkeling

23 Feb 2017

Heb jij jouw levensdoel al uitgevonden?

We leven in een gestreste wereld en dat belemmert onze persoonlijke ontwikkeling.

 

De Standaard schreef in januari 2017 dat in België één op drie werknemers continu stress voelt, en in Nederland meet het CBS dat 14% last heeft van burn-outverschijnselen (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2015).

 

Hoe komt dat?

In iedere organisatie moet meer werk gedaan worden met minder mensen. Doordat onze wereld gefocust is op geld, is geld leidend in de keuzes die gemaakt worden door bedrijven.

 

Maar diep van binnen weten we dat geld niet leidend zou moeten zijn. Geld is een middel, geen doel.

Wij missen spontaniteit in het leven. Wij voelen dat we iedere dag dingen doen waarvoor we niet gemaakt zijn. Wij zien onrecht in de wereld en voelen ons machteloos.

 

Er is dus een mismatch tussen wie wij van binnen zijn en wat er in de buitenwereld gebeurt.

 

Menselijke behoeften

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow benoemde de menselijke behoeften. Eerst moet de mens voedsel en water hebben, en een veilige plaats. Als die behoeften gedekt zijn, heeft de mens behoefte aan gezelschap. Binnen dat gezelschap wil iemand aanzien hebben.

 

De vijfde behoefte overstijgt het idee van aanzien, die gaat over zelfontplooiing. Over naar binnen kijken in plaats van naar buiten. Over uitvinden wie je bent, en wat jouw unieke bestemming is in dit leven.

 

Abraham Maslow’s hierarchie van menselijke behoeften

 

 

Helaas wordt onze zelfontplooiing geremd door onze omgeving. Er is geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling, want het werk moet af. Er moet geld verdiend worden. De werkgevers hebben geen tijd of geld om in ons welzijn te investeren, en onze managers hebben het zelf al veel te druk.

 

Als wij onze vijfde behoefte willen vervullen, moeten wij het zelf gaan doen...

 

De stressvrij werken mindset geeft individuën de kracht om de vijfde behoefte te vervullen. Zelfs als omgevingsfactoren niet meewerken.

 

Wat is de stressvrij werken mindset? Dat is de diepere laag in al mijn artikels. De bril waardoor ik naar de wereld heb leren kijken, de overtuigingen die mij kracht geven in plaats van beperkingen opleggen.

 

Wil je meer leren over deze mindset? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrieven en ontvang een gratis rapport met tips voor omgaan met e-mail op kantoor.

 

Tot snel!

 

Alexander

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags
Recent Posts
Please reload

Archive
Please reload

© Copyright 2019 - Alexander Keehnen - All Rights Reserved

  • EARN-MORE-WORK-LESS_Book-Mock-Up-02
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon