• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Word de meest geliefde persoon op het werk (in 5 stappen)

23 Feb 2017

Dale Carnegie schreef een legendarisch boek met de veelzeggende titel: “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt”. Hiermee beantwoordde hij een vraag waarmee iedere verkoper, manager, bediende – eigenlijk ieder mens – mee worstelt.

 

En tegelijk heeft hij zijn lezers een machtig handboek geschonken. Want ik herinner mij hoe dit al in mijn jongste jeugdjaren een uitdaging was, en ik nooit een duidelijk antwoord vond (waarom willen volwassenen altijd met mijn vriend praten, en zeggen ze tegen mij geen half woord?). Met Dale Carnegie’s boek had ik ineens het recept in handen, en hoefde ik alleen nog maar alle ingrediënten samen te voegen!

 

Het stomme is: dat recept is eigenlijk enorm simpel. Bedenk gewoon wat jij fijn vindt aan bepaalde collega’s, en ontwikkel de gewoonte om hetzelfde gedrag toe te passen op de werkvloer.

 

Heb je liever collega’s die voortdurend zeuren over hun problemen, of collega’s die een mooi verhaal vertellen? Iemand die eindeloze vakantieverhalen vertelt, of iemand die je vraagt hoe jouw vakantie was?

 

1. Stel vragen in plaats van zelf te vertellen

Wees oprecht geïnteresseerd in je collega’s. Ben jij het type dat meestal aan het woord is? Bedenk dan maar eens goed of al jouw verhalen net zo interessant zijn voor anderen als voor jezelf.

 

Ik heb deze week nog een uur met iemand over parachutespringen staan praten. Een onderwerp waar ik helemaal niets van af weet, maar door nieuwsgierig te zijn en de juiste vragen te stellen konden we een enorm leuk gesprek voeren!

 

2. Onthoud wat iemand gezegd heeft

“Oh, doe jij aan parachutespringen?” Dat zou gênant zijn… Door oprechte nieuwsgierigheid en interesse te tonen tijdens een gesprek, zal je de inhoud ook beter onthouden.

 

Daarbij maak je een extra goede indruk door proactief te laten zien wat je onthouden hebt. “Hoe gaat het met project abc waarover je in januari vertelde? Heb je dat probleem met het schroefje dat niet paste al opgelost”

 

Tip: zorg dat je altijd iemands naam kent (en het correct spelt). Als je dit moeilijk vindt, kun je actief een geschreven lijstje met namen bijhouden.

 

3. Denk mee

Als je door jouw slimme vragen weet wat er in iemand omgaat, kun je gaan meedenken. Gaat zij op vakantie naar Ibiza? Dan kun je nog wat tips van jouw vorige vakantie doorsturen. Werkt hij aan een lastige klacht over iemands laatste salarisbetaling? Dan kun je hem in contact brengen met jouw goede collega die alles over de payrollsystemen afweet.

 

Vorige week had ik een probleem (sorry: “uitdaging”) dat ik binnen zeer korte tijd moest oplossen. Ik vertelde iemand erover en de vraag die hij daarna stelde maakte hem op slag mijn meest geliefde collega: “Hoe kan ik je helpen?”

 

4. Kom altijd je afspraken na

Eigenlijk komen punt 1 en 2 op hetzelfde neer: je laat je collega zien dat je hem of haar belangrijk vindt. En dat vindt iemand fijn. Hetzelfde kun je doen bij het maken van afspraken. Of het nu de receptioniste of de CEO betreft: iedereen vindt het vervelend als beloften gebroken worden. Helaas zie ik om mij heen dat het steeds vaker de norm wordt om afspraken niet na te komen (“Zou ik die informatie voor je opzoeken? Oeps, vergeten”). En dat is goed nieuws! Des te beter zal de indruk zijn die jij achterlaat als je al je afspraken nakomt.

 

Tip: schrijf je beloftes altijd op een vaste plaats op, zodat je ze niet meer vergeet.

 

5. Nooit klagen – altijd lachen

Zoals Bassie en Adriaan altijd al zeiden: “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!”

Een goedlachse persoon is altijd fijn om in de buurt te hebben. En omgekeerd geldt ook: niemand houdt ervan om als klaagmuur gebruikt te worden.

 

En tenslotte: als ideale collega zul je natuurlijk netjes op tijd en volledig al je emails beantwoorden. En stuur je nooit onnodige emails. Voor een compleet overzicht van tips over optimaal omgaan met emails op kantoor, kun je hier terecht (gratis rapport): www.emailopkantoor.nl.

 

Alexander (de Stressvrij Werken man)

 

 

P.S. Als je een seconde hebt en dit bericht waardevol vindt, wil je mij dan helpen en dit bericht delen op Facebook, LinkedIn of Twitter? Ik weet het, een schaamteloos verzoek… Ik ben je dankbaar 😊

 

P.P.S. Het is makkelijker om voor een stressvrij bestaan te kiezen als je een systeem hebt. Bijvoorbeeld: als je een goede agenda en to-do lijst bijhoudt, kan je jouw planning aanpassen als je merkt dat je haast of drukte voelt. Zo creëer je ruimte om even te ontstressen voordat je weer verder gaat.

 

Ik kan je helpen om zo’n systeem te gaan gebruiken. Op dit moment is de productie van mijn online training “Learn How to Work Stress-Free” in volle gang. Stay tuned: schrijf je hier in voor mijn gratis nieuwbrief met extreem waardevolle tips (en ontvang meteen gratis tips voor stressvrij werken).

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags