• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Wanneer perfectionisme wel en niet zinvol is

 

Ben jij een perfectionist (een muggenzifter), of juist niet?

 

In dit bericht lees je waarom geen van beide het juiste antwoord is.

 

Perfectionisme wordt vaak als een valkuil genoemd die veel stress geeft. Te lang met details bezig zijn waardoor je te weinig vooruitgang boekt en belangrijke taken worden uitgesteld.

 

Moeten we perfectionisme daarom in het rijtje van slechte eigenschappen plaatsen? Of zouden we zo het kind met het badwater weggooien?

 

Kijk… streven naar perfectie is nodig om topkwaliteit te leveren. En focus op topkwaliteit is de enige strategie waarmee je op de lange termijn succesvol kan zijn.

 

- Cool Blue heeft hun pakketjes tot in het kleinste detail ontworpen, compleet met kleuren en grappige teksten.

 

- Stewardessen moeten eruitzien om door een ringetje te halen.

 

- Topvoetballers oefenen hun traptechniek iedere dag (vaak urenlang).

 

- Booking.com kent statistieken over iedere knop, foto en link op hun website.

 

Waar ligt dan de grens tussen ongezond perfectionisme en een gezond streven naar perfectie?

 

Het ene betreft handelen uit angst en het ander betreft handelen uit inspiratie.

 

In het ene geval ben je zelf vaak de enige die de “toegevoegde waarde” ziet en in het andere geval maakt jouw inspanning een echte impact op anderen.

 

Even voor de goede orde: perfectie bestaat natuurlijk niet. Ook de voorbeelden hierboven weten dat. Maar ze weten wel dat ze iedere dag iets verder dan gisteren kunnen zijn.

 

Volg je mij tot hier? Top, want we zijn één stap verwijderd van de oplossing voor perfectionisme. Als je dit beseft kan jouw productiviteit letterlijk verdubbelen.

 

De oplossing voor perfectionisme is eigenlijk heel simpel:

 

Bepaal, voordat je aan je taak begint, exact de gewenste uitkomst

 

Met andere woorden: wat is “goed genoeg”? (In scrum-termen: wat is de “definition of done”?).

 

Gaat het over jouw unieke selling point, over hetgeen waar jij voor betaald wordt? Dan mag het best wat moeite en tijd kosten en is het het waard om naar topkwaliteit te streven.

 

Gaat het over iets anders, een nevenactiviteit of een noodzakelijk kwaad? Pas de 80-20 regel toe. Doe 20% van de moeite om 80% resultaat te halen. Bewaar je tijd en energie voor wat er echt toe doet.

 

Dat betekent dus niet…

 

“Ik weet niet precies wat van mij verwacht wordt dus ik doe het maar zo goed mogelijk want dan maak ik iemand tenminste niet boos of teleurgesteld.”

 

Kom op zeg… met dat bange gedoe ga je er niet komen.

 

Sta op.

 

Wees trots op wat je doet!

 

“Hé, zo kan ik niet aan mijn werk beginnen. Vertel mij exact wat je nodig hebt en waarom. Dan zal ik jou eens laten zien wat ik waard ben!”

 

Nu wil ik jou vragen: beschouw jij jezelf als een perfectionist?

 

Laat hieronder jouw comment achter.

 

Alexander (de Stressvrij Werken man)

 

 

P.S. Als je een seconde hebt en dit bericht waardevol vindt, wil je mij dan helpen en dit bericht delen op Facebook, LinkedIn of Twitter? Ik weet het, een schaamteloos verzoek… Ik ben je dankbaar 😊

 

P.P.S. Het is makkelijker om voor een stressvrij bestaan te kiezen als je een systeem hebt. Bijvoorbeeld: als je een goede agenda en to-do lijst bijhoudt, kan je jouw planning aanpassen als je merkt dat je haast of drukte voelt. Zo creëer je ruimte om even te ontstressen voordat je weer verder gaat.

 

Ik kan je helpen om zo’n systeem te gaan gebruiken. Op dit moment is de productie van mijn online training “Learn How to Work Stress-Free” in volle gang. Stay tuned: schrijf je hier in voor mijn gratis nieuwbrief met extreem waardevolle tips (en ontvang meteen gratis tips voor stressvrij werken).

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags