• 20 secrets as a book
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

Stressvrij werken dankzij deze 5 lijstjes

23 Feb 2017

 

Stressvrij werken kan alleen met een waterdicht systeem. Je brein komt pas tot rust als je weet dat alle belangrijke informatie ergens staat opgeschreven en makkelijk op te zoeken is.

 

En als je brein tot rust komt, ontstaat ruimte voor geniale ideeën!

 

Weg dus met alle losse briefjes, en nooit meer aantekeningen op je hand. Het is tijd voor een degelijk systeem. Een systeem van vijf lijstjes waarmee je nooit meer iets vergeet, en waarmee er voor al je acties, taken en ideeën een duidelijke bestemming is.

 

De to-do lijst

Dit is natuurlijk de bekendste lijst, en hopelijk werk je hier al mee. Want er zijn bovenmenselijke krachten nodig om al je taken te onthouden zonder zo’n lijst. De to-do lijst dient simpelweg om alle taken te verzamelen die je op dit moment al zou kunnen (en willen) uitvoeren. Natuurlijk kun je maar één activiteit tegelijk doen; vandaar dat deze lijst nodig is.

 

De later-lijst

Als je to-do lijst te vol raakt, is er de later-lijst. Hierop kun je alle taken van je to-do lijst noteren waar je in de komende week niet aan toe denkt te komen. Deze lijst zorgt dus voor een hoop rust. In plaats van te panikeren door een overvolle to-do lijst, kun je jouw takenlijst korter maken. Pff, dat lucht op!

 

Hoe zorg je dat deze taken niet vergeten worden? Neem eens per week de tijd om dit lijstje te bekijken en te zien welke items terug naar je to-do lijst mogen verhuizen.

 

De lijst met uitstaande items

Als het goed is, delegeer je soms taken. Een collega moet bijvoorbeeld iets voor je opzoeken, of je wacht op antwoord van een klant. Om te voorkomen dat je dit vergeet en er pas achter komt als het te laat is, moet je een lijst met uitstaande taken bijhouden.

 

Als je deze lijst dagelijks of wekelijks even bekijkt, kun je op tijd een vriendelijke herinnering sturen aan je partner of collega die jouw project dreigt te vertragen. Zo bouw je bovendien een pitbullreputatie op: iedereen weet dat jij nooiit iets zal vergeten!

 

Met deze drie lijsten heb je de werklast weer volledig onder controle. De stress op kantoor wordt hierdoor enorm verlaagd. Maar om te zorgen dat je jouw werk echt perfect uitvoert (en vlotter dan al je collega’s), zijn de laatste twee lijsten cruciaal!

 

De meetinglijst/personenlijst

Dit is het geheime wapen waarmee je in ieder overleg kunt verrassen met je scherpte en goede ideeën. Voor alle wederkerende vergaderingen en mensen die je regelmatig spreekt kun je tijdens de week jouw ideeën en agendapunten bijhouden. Wanneer het tijdstip van het overleg is aangebroken, heb jij alvast een complete lijst met alle onderwerpen en ideeën paraat. Zo vergeet je niets te bespreken en laat je zien dat je de tijd van de ander respecteert!

 

De projectlijst

Als laatste is er de projectlijst. Dankzij deze lijst blijf je voortdurend anticiperen en vooruit werken op de projecten die er het meeste toe doen.

 

De projectlijst is een simpel overzicht van de lopende projecten,  en per project de gewenste uitkomsten en eerstvolgende stappen. Door eenmaal per week deze lijst te bekijken en per project te bepalen welke actie nodig is om vooruit te raken, kun je proactief jouw to-do lijst vullen met activiteiten die écht belangrijk zijn!

 

Vijf lijstjes is alles wat je nodig hebt om stressvrij te werken. Een kleine moeite en een groot resultaat. Ga er dus vandaag nog mee van start: schrijf je hier in en ontvang gratis het template met de vijf lijstjes!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Taal / Language
Please reload

Tags